Chronische pijn

Natuurlijk doen dingen pijn; het leven kan pijn doen. Er zijn veel soorten pijn. In het onwaarschijnlijke geval dat je gebeten wordt door een krokodil, dan zal het pijn doen en je zult je dit voorval waarschijnlijk herinneren voor de rest van je leven.

Je kunt ook pijn hebben met veel minder voor de hand liggende schade. Het kan bijvoorbeeld zomaar in de loop van de tijd tevoorschijn komen, zoals bijvoorbeeld wanneer je langdurig computerwerk doet. Maar pijn is vaak onvoorspelbaar, en dit kan ons bang maken. Soms kun je een object duizend keer tillen zonder problemen. Maar ineens veroorzaakt één keer tillen extreme pijn.

Pijn door beten, houdingspijn en verstuikingen zijn eenvoudige 'alledaagse' pijnen die gemakkelijk kunnen worden gerelateerd aan veranderingen in weefsels. De hersenen besluiten dat de weefsels worden bedreigd en dat actie vereist is, inclusief genezingsgedrag. Een bijkomend voordeel is dat herinneringen aan de pijn je hopelijk zullen beschermen bij het maken van dezelfde fout. Maar we weten allemaal dat pijn een complexere ervaring kan zijn.

Het woord 'pijn' gaat ook vaak samen met verdriet, eenzaamheid en vervreemding. Wat maakt dat de pijn van een verloren liefde zo erg voelt als acute lage rugpijn? Deze emotioneel beladen pijn helpt ons om een beter beeld te vormen van het begrip pijn. Alle pijn (in feite alle ervaringen!) gaan gepaard met veel gedachten en emotionele bijdragen. Wij hebben de hersenen nodig om pijn echt te begrijpen. Vooral de pijn die lang aanhoud, verspreidt of onvoorspelbaar lijkt. We hebben de hersenen nodig om ons te helpen begrijpen waarom emoties, gedachten, overtuigingen en gedrag belangrijk zijn bij pijn.

Als je op dit moment pijn hebt, ben je niet de enige. Sterker nog, op elk moment op de aarde, heeft ongeveer 20 procent van de mensen pijn die langer dan 3 maanden aanwezig is! Wanneer pijn aanhoudt en voelt alsof het je leven verpest dan is het moeilijk om je voor te stellen dat pijn wel degelijk een nuttig doel kan dienen. Bij chronische (invaliderende) pijn wil jouw brein dus eigenlijk zegen dat jij, zonder dat jij het bewust bent, wordt bedreigd en in gevaar bent. De truc is om te achterhalen waarom het brein tot deze conclusie is gekomen!

Pijn is afhankelijk van de context

Sensorische informatie, (alle informatie die afkomstig is van jouw zintuigen) moet worden beoordeeld door jouw centrale zenuwstelsel (brein). Evaluatie van deze signalen is extreem ingewikkeld; het gaat om complex geheugen, redenatie en emotionele processen en moet rekening houden met de potentiele gevolgen van een reactie.
De context van de pijnervaring is van cruciaal belang. Hier is een eenvoudig voorbeeld: een letsel aan de wijsvinger van een professioneel violist zal meer pijn doen dan exact hetzelfde letsel bij een professionele danser! Dit komt omdat de schade aan de vinger van de violist een grotere bedreiging vormt dan bij de danser. Omdat dit nou eenmaal een grotere rol speeelt in het levensonderhoud en de identiteit van de violist.

Jouw geweldige gevaar alarmsysteem

In de afgelopen duizenden jaren hebben wij, als mens, een ingenieus zintuigensysteem ontwikkeld dat ons constant informeert over veranderingen in ons lichaam. Bijna altijd zal ons brein reageren op de signalen uit ons lichaam zonder dat het ons bewust wordt. Eén onderdeel van dit zintuigensysteem is ons gevaar alarmsysteem, een uiterst ingenieus systeem dat de taak heeft om ons te waarschuwen wanneer er gevaar dreigt. Het vertelt ons brein waar in ons lichaam het gevaar is. Het vertelt ons ook over de aard en omvang van het gevaar. 

We moeten heel blij zijn met zo'n alarmsysteem! Sommige ziekten en blessures kunnen betrekking hebben op verkeerde alarmsystemen (bijv. diabetes en whiplash). De gevolgen hiervan kunnen enorm zijn. 

Er zijn maar weinig mensen op aarde die geboren worden zonder dat ze pijn kunnen voelen. Gelukkig maar want dit zorgt er alleen maar voor dat het lichaam niet gewaarschuwd wordt voor ziekte en blessure.

Het gevaar alarmsysteem heeft fantastische backup systemen. Zicht (ogen), geur, gehoor en smaak werken allemaal samen om jouw lichaam te beschermen tegen zelfvernietiging. 

Uit bovenstaand mag worden geconcludeerd dat pijn, en helemaal chronische pijn een heel complex systeem is. Heeft u last van chronische pijn? En wilt u hulp bij het oplossen hiervan? Maak dan nu een afspraak met onze (chronisch) pijn specialist.