5 ORTHOMOLECULAIRE ADVIEZEN OM BETER TE HERSTELLEN VAN BOT-, PEES- EN KRAAKBEENBLESSURES

Bijna wekelijks krijgen we nieuwe patiënten over de vloer waarbij blijkt dat hun huidige botletsels eigenlijk het gevolg zijn van een eerder probleem. Een probleem dat in de meeste gevallen niet volledig opgelost was, voornamelijk dankzij een onvolledig wondhelingsproces na eerdere operaties.
Oude trauma’s vormen nog te veel een risicofactor voor nieuwe letsels, maar met het oog op een volledig herstel kunnen adviezen uit de klinische psycho-neuro-immunologie (kPNI) de revalidatie sterk ondersteunen.
Onder het motto ‘kleine veranderingen die een groot verschil maken’: vijf voorbeelden van kPNI-interventies die het herstel kunnen bevorderen.

1. Neem voldoende eiwitten
Eiwitten (proteïnen), zoals aanwezig in vlees en vis, zijn onze bouwstenen. Een basis eiwitbehoefte is 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. Echter wanneer er bijv. sprake is van herstel na een botbreuk dan is er sprake van verhoogde behoefte aan eiwit. Dan heeft uw lichaam behoefte aan 2 à 3 gram per kilogram lichaamsgewicht elke dag. Om u een idee te geven: 100 gram kip bevat ongeveer 17 gram eiwit. Voor iemand die een blessure heeft van 75 kilo is er dus per dag zo ’n 225 gram eiwit nodig. Dat is meer dan een kilo kip. Het is duidelijk dat we in zo ’n situatie ook een supplement kunnen inzetten om de noodzaak af te dekken. Wordt de noodzaak niet volledig afgedekt, dan worden andere structuren in de buurt van het letsel afgebroken om de wonden te laten helen. Om deze reden kan het zijn dat er bij heel wat patienten na bijv. een kruisbandoperatie ook kraakbeen- en spierletsels op kunnen treden.

2. Respecteer uw bioritme
’s Nachts wordt er bot opgebouwd. Dat gebeurt door botcellen die nieuw beenweefsel vormen. Overdag wordt er bot afgebroken. Dat gebeurt door botcellen die beenweefsel afbreken. Botopbouw en botafbraak dienen in evenwicht te zijn. In de huidige maatschappij wordt ons bioritme vaak verstoord door verschillende leefstijlfactoren, zoals laat eten en laat televisie kijken. Dat belemmert de botopbouw. Aanvulling met melatonine, het hormoon van de duisternis, zorgt voor een positieve invloed uit op de botaanmaak.

3. Wees zuinig met koolhydraten
Over koolhydraten zijn en blijven de meningen verdeeld. Eén ding is zeker: pasta, brood, suiker, … kunnen niet omgezet worden in bouwstoffen die bijdragen tot botherstel. Wees dus heel zuinig met inname van koolhydraten.


4. Let op uw maaltijdfrequentie
In de periode na een maaltijd wordt minder energie getransporteerd naar de botten. Onze evolutionaire maaltijdfrequentie lag maximaal op 2 à 3 maaltijden per dag. Hoe meer we daarvan afwijken, en heel de dag door eten, hoe meer we dus onze botten verwaarlozen. Zorg dus tijdens de herstelfase voor 2 of 3 maaltijden per dag met natuurlijk meer dan voldoende eiwitten (uit vis en gevogelte) en een grote variatie aan groenten.

5. Zorg voor voldoende magnesium
Botten zijn watermoleculen die gebonden zijn aan drie mineralen: magnesium, calcium en fosfaat. Deze combinatie maakt het bot sterk en flexibel. De afwezigheid van magnesium maakt de botten stugger en minder buigzaam. Groene groenten zijn een goede bron van magnesium.

De kennis in dit artikel is een toepassing van de theoretische achtergrond uit de cursus Orthomoleculaire Gezondheidsleer.