KIES UW FYSIOTHERAPEUT

Natuurlijk is de waarde van de fysiotherapeut individueel, maar als (potentiële) cliënt van de fysiotherapeut zou u moeten weten waar u op moet letten als u een goede fysiotherapeut zoekt. Met deze 5 handvatten krijgt u inzicht.

1) Continue scholing

Fysiotherapeuten moeten verplicht aan na- en bijscholing doen. En dat doen we graag. Niet vanwege de certificaten, maar om steeds betere zorg volgens de nieuwste inzichten te kunnen verlenen. Is de fysiotherapeut soms weg voor na- en bijscholing, prijs u dan gelukkig!

2) Kritisch denken

Een beetje 'Sherlock Holmes' in uw fysiotherapeut is waardevol. Kritisch kijken naar uw klachten, soms opnieuw onderzoeken en beoordelen van de behandelresultaten kenmerkt de goede fysiotherapeut.

3) Persoonlijke ervaring

Werkervaring is belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste. Persoonlijke ervaring weegt zwaarder. Een fysiotherapeut die atleet is geweest, zal effectiever atleten kunnen behandelen. Natuurlijk zal er niet altijd een therapeut beschikbaar zijn die een bepaalde operatie zelf heeft ondergaan of bepaalde klacht heeft doorgemaakt. In dat geval is werkervaring met bepaalde aandoeningen een voordeel. U bent in 'vertrouwde' handen.

4) Passie

Lijkt een cliché en subjectief, maar passie kenmerkt de fysiotherapeut voor u. Kennis, deskundigheid en expertise zonder passie vertaalt zich in een verveelde, ongeïnteresseerde therapeut.

5) Communicatie

Communicatie is het punt dat tot de meeste discussie leidt. Het is niet zo gemakkelijk ‘meetbaar’. Er moet een bepaalde ‘klik’ zijn. Herkent u motiverende en stimulerende communicatie en de uitleg van de stappen naar herstel? Herkent u oprechte interesse? Dan zit u goed! Kennis is belangrijk, maar zonder de goede effectieve communicatie, zonder ‘de klik’, is het behandelresultaat minder goed.

Kwaliteit in Nederland hoog

In Nederland is de standaardkwaliteit van de fysiotherapeut erg hoog. Iedere fysiotherapeut staat geregistreerd in een kwaliteitsregister en moet verplichte na- en bijscholing volgen. Binnen de fysiotherapie zijn vele specialisaties. Daarnaast zijn ook fysiotherapeuten ook steeds vaker academisch geschoold (de zogenaamde Master). De Nederlandse fysiotherapeut is goed en wordt internationaal hoog gewaardeerd.