STIJVE PIJNLIJKE GEWRICHTEN?
U BENT NIET ALLEEN

Naar schatting 54 miljoen volwassenen leven met deze chronische aandoening: artritis. Artritis maakt bewegen moeilijker, maar je kunt er wel wat aan doen. Veel voorkomende symptomen van artritis zijn: pijn, stijfheid en verminderd bewegingsomvang. Maar door goed en verantwoord bewegen kunt u zelf veel van deze symptomen verminderen. 

Oefenen zonder pijn

Veel mensen met artritis denken dat oefenen pijnlijk zal zijn - waarschijnlijk omdat ze het eerder hebben geprobeerd en daar inderdaad meer klachten van kregen. Maar we weten door onderzoek dat mensen met artritis kunnen oefenen zonder hun pijn te verslechteren. Inderdaad het bewijs is inmiddels overduidelijk! Oefening vermindert de pijn van artritis en verbetert de loopactiviteiten, maar...

Gecompliceerde aandoening

De kunst is om de juiste oefeningen te doen, op de juiste manier, op het juiste moment. Dat is niet gemakkelijk. Artritis is een gecompliceerde aandoening. Zodra artritis zich aandient, verzwakken spieren rondom het gewricht. Als u hebt geprobeerd te trainen, maar steeds moet stoppen vanwege pijn en/of andere klachten, overweeg dan om samen te werken met een fysiotherapeut. 

Samenwerken met de fysiotherapeut

De fysiotherapeut zal met u samenwerken om een programma te ontwikkelen dat specifiek is afgestemd op uw niveau van functioneren en uw doelen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn geweldige vormen van cardiovasculaire training, maar krachttraining en stretching zijn even belangrijk. De fysiotherapeut is uw waarborg voor een veilig en effectief programma. Uw pijn vermindert en uw mobiliteit en functie verbetert. 

Trainingsroutine geleidelijk verhogen

Over het algemeen moeten mensen met artritis hun trainingsroutine geleidelijk verhogen, meer dan iemand zonder deze aandoening. De kunst is om deze oefeningen met de juiste vorm en houding uit te voeren met de juiste duur (tijd) en intensiteit (herhaling). 

Als u vragen heeft over hoe oefeningen kunnen helpen bij het verhelpen van uw symptomen van artritis, vraag ons wat we voor u kunnen betekenen. Samen op weg naar een betere kwaliteit van leven.