TOP 4 GEZONDE KAMERPLANTEN VOLGENS NASA

Innovaties uit de ruimtevaart vinden vaak hun weg in het dagelijks leven. Daarbij denkt u wellicht niet direct aan kamerplanten die irriterende stoffen afbreken. De vier toppers in deze lijst zorgen bij uitstek voor een goed binnenklimaat in de praktijk, op kantoor of in huis. Bent u dus bekend met een snotneus, hoofdpijn, niezen en geirriteerde ogen? Dan zijn onderstaande planten voor u een must!
 
De belangrijkste redenen voor een slecht binnenklimaat zijn zuurstoftekort, schadelijke stoffen in de lucht en een lage luchtvochtigheid. Deze problemen worden verergerd wanneer een ruimte te goed geïsoleerd is. De top vier hieronder brengt de luchtvochtigheid omhoog, produceert uitzonderlijk veel zuurstof en filtert schadelijke stoffen uit de lucht. Dit is niet alleen onderzocht door NASA maar ook door een onderzoeker uit India.

1. Gerbera
Gerbera jamesonii staat met stip op één als het gaat om luchtzuivering. Hij behaalde in het NASA-onderzoek de beste score op trichlooretheen én benzeen. Uiteraard gaat het hier om de potplant, niet de snijbloem. In tegenstelling tot de andere drie in het rijtje geeft de Gerbera ook een beetje kleur aan uw omgeving. Vanwege zijn kleine formaat is hij bovendien makkelijker in wat grotere aantallen te plaatsen. Wilt u nog meer afwisseling? Dan kunt u deze top vier verder aanvullen met bijvoorbeeld klimop, aronskelk en chrysanten. Ook deze planten dragen bij aan een optimaal binnenklimaat.

2. Scindapsus
Epipremnum aureum,  ook wel bekend als scindapsus, verwijdert net als de sansevieria benzeen uit het binnenklimaat. Ook formaldehyde wordt door de bladmondjes van deze plant opgenomen. En ook hier geldt weer: hoe meer exemplaren, hoe beter. Maar u kunt natuurlijk ook afwisselen met de andere planten in dit rijtje. Trouwens, voordat u deze plant een plekje in uw huis geeft, bedenk dan wel dat katten en honden die hier van eten irritatie aan het spijsverteringskanaal kunnen krijgen.  

3. Sansevieria
Omdat hij vooral ’s nachts actief is, is de Sansevieria trifasciata de slaapkamerplant bij uitstek. Zo heeft u ook gedurende de nacht een goede toevoer van zuurstof. De onderhoudsvriendelijke plant breekt volgens NASA in zekere mate formaldehyde af, maar ook benzeen en trichlooretheen. Benzeen is een carcinogene stof die vooral in uitlaatgassen zit; deze dringen het huis binnen en blijven daar hangen. Trichlooretheen is vooral afkomstig van printers en kopieerapparaten. De stof is carcinogeen (kankerverwekkend) en irriterend voor huid en slijmvliezen.

  • 4. Bamboepalm
    De bamboepalm, Chamaedorea seifrizii,  is een plant die veel CO2 opneemt en zuurstof produceert. Een bijzondere eigenschap van deze plant is dat hij als geen ander formaldehyde afbreekt. Formaldehyde is een stof die irritatie veroorzaakt aan keel, neus en ogen. De stof zit onder andere in tapijt en meubels (spaanplaat) en komt dus relatief veel voor in huis en op kantoor. Drie bamboepalmen per persoon schijnt ideaal te zijn, maar bij betere ventilatie kunt u makkelijk met minder af.


    Bronnen
  • http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19930073077.pdf
  • http://www.fonteine.com/toxines_huishouden.html
  • Wolverton, B. C., How to Grow Fresh Air. New York: Penguin Books, 1996
  • Wolverton, B. C. and J. D. Wolverton, Plants and soil microorganisms: removal of formaldehyde, xylene, and ammonia from the indoor environment. Journal of the Mississippi Academy of Sciences 38(2), 11-15, 1993.
  • https://timemanagement.nl/gezonde-kamerplanten-en-kantoorplanten/