dry needling

Dry Needling in Zeist

Wat is dry-needling? Voordelen, risico's en bijwerkingen

Dry needling is een effectieve methode om van pijn af te komen, vooral als de oorzaak van de pijn moeilijk te vinden is. Het wordt ook wel "acupunctuur zonder naald" genoemd en gebruikt een speciale techniek om spierspanning te verminderen. Deze behandeling kan binnen twee tot drie sessies effectief zijn voor chronische pijnlijke aandoeningen zoals tennisarm, plantaire fascitis en nekklachten. De fysiotherapeut steekt een dunne naald in het spierweefsel om de spier te helpen herstellen en deze beter te laten voelen. Dry needling gebruikt eenzelfde soort naaldje als bij acupunctuur, maar is specifiek gericht op triggerpoints die kort gestimuleerd worden. Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak uitstralende pijn veroorzaakt. Het is belangrijk op te merken dat dry needling niet voldoende is en dat andere behandelingen ook nodig zijn.

Hoe werkt dry needling?

Wat is dry needling?
Dry Needling is een therapievorm die zich concentreert op de therapie van spierklachten die feitelijk al enige tijd bestaan. Dry Needling past volledig binnen het domein van de fysiotherapeut. Dry Needling ontspant spiervehardingen ("myofasciale triggerpoints") door deze te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Indien nodig worden de huid en het periost (botvlies) op dezelfde manier behandeld met speciale Dry Needling-methoden om een ​​grotere impact te bereiken. De verbetering is doorgaans direct herkenbaar.

Wat is het verschil met acupunctuur?
Bij acupunctuur worden vaak een aantal naalden rechtstreeks en tegelijkertijd in het lichaam geprikt, die daar lang blijven zitten. Bij dry needling wordt doorgaans één naald gebruikt om spieren voor een korte tijd te behandelen. Klassieke acupunctuur werkt vanuit een energetisch idee. Bij Dry Needling richten we ons normaal gesproken op verharding van spieren.

Wat is een verharding van het spierweefsel en hoe voelt u zich daarbij?
Een verharding van een spier is een 'knoop' in een spier dat, samen met een lokaal drukongemak, vaak ook ongemak kan veroorzaken in andere delen van het lichaam.

Deze spierverhardingen kunnen zich uiten in: 

 • Pijn meteen in een spiermassa met of zonder straling
 • Beperkingen van activiteit en / of stijfheid
 • Verlaagde taaiheid bij het samentrekken van de spiermassa
 • Pijnklachten en ook acties om ongemak te vermijden

Hoe ontstaan 'knopen' in een spier?

 • Door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • Vanwege langdurige onjuiste positie of overbelasting
 • Langdurige overbelasting met nek-armklachten
 • Overbelasting bij atleten
 • Schade aan cellen, zoals bij een meniscusletsel of een breuk
 • Langdurig gebrek aan beweging, bijv. Door gipsverband
 • Psychologische aspecten zoals stress, depressie, angstgevoelens en uitputting
 • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijvoorbeeld ontstaan ​​na een botbreuk)
 • Chronische infecties en ook allergische reacties
 • Slaap tekort

Waar is de behandeling op gericht?
De therapie concentreert zich met name op die problemen waarbij de spierverhardingen  belastend zijn (meestal langdurig) en ongemak veroorzaken. Gericht prikken met een naald maakt de verharding van de spier los. Het doel is om een ​​zogenaamde 'local twitch respons' in de spier op te wekken, waarna de betreffende spier meer gaat ontspannen. Als de klachten langer bestaan dan zijn er meestal nog meer spieren bij betrokken. De problemen verspreiden zich vaak, ook langs de rug. Deze spieren nemen we ook mee in de therapie. Daarom is de suggestie om deze spieren te rekken en op een gegeven moment de spieren weer voldoende belastbaar te maken met een oefen- / trainingstherapie.

Wat doet een fysiotherapeut in eerste instantie?
De gespecialiseerde fysiotherapeut zal eerst proberen uw problematiek door middel van een gesprek en onderzoek grondig proberen in te schatten. Tijdens het onderzoek zullen alle spieren worden onderzocht. In de spieren wordt gezocht naar spier triggerpoints, die meestal pijnlijk zijn bij druk Maar ook op verschillende andere gebieden in het lichaam kunnen deze grieven behouden blijven en ook de fysiotherapeut besteedt daar in zijn onderzoek extra aandacht aan.

Wat voel je tijdens de therapie?
U voelt het inbrengen van de naald nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt dan kan het zijn dat het spierweefsel kortstondig wordt aangetrokken. Dit gaat zo snel dat je er meestal een schok(je) van krijgt, maar het kan vaak een beetje pijnlijk aanvoelen. Als u uw herkende pijn voelt, is de kans groot dat deze een positieve impact zal hebben. De spier wordt zachter, de mobiliteit neemt toe en het ongemak kan direct veel minder zijn. Vaak heb je echt het gevoel dat je het warm krijgt en ook een beetje begint te transpireren. Het komt wel eens voor dat je je een beetje onprettig voelt. Dit zal echter weer snel verdwijnen.