GLI Programma's:

Hoe het u kan helpen bij overgewicht en obesitas

Als u worstelt met obesitas of overgewicht, kan een GLI-programma u helpen om uw gezondheid te verbeteren. Deze gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) richt zich op het aanpassen van uw leefstijl en helpt u bij het afvallen en het verbeteren van uw BMI. Leer meer over hoe deze programma's werken en hoe ze u kunnen helpen om uw doelen te bereiken.

Wat zijn GLI Programma's?

GLI Programma's zijn gecombineerde leefstijlinterventies die zich richten op het aanpassen van uw leefstijl om u te helpen afvallen en uw BMI te verbeteren. Deze programma's omvatten een combinatie van dieet- en bewegingsadvies, gedragsverandering en ondersteuning bij andere factoren die uw leefstijl kunnen bevorderen, zoals slaap en ontspanning. Ze zijn ontworpen om u te helpen uw doelen te bereiken en uw gezondheid te verbeteren op de lange termijn. Als u worstelt met obesitas of overgewicht, kan een GLI-programma een effectieve manier zijn om uw gezondheid te verbeteren en uw gewicht te beheersen.

Tijdens het GLI-programma staat een combinatie van bewegen, gezonde voeding en gedragsverandering centraal. Het programma duurt twee jaar. Het eerste jaar bestaat uit de begeleidingsfase en het tweede jaar uit de onderhoudsfase. Het GLI-programma wordt uitgevoerd door lokale zorgprofessionals uit Zeist. Deze zorgprofessionals zijn:

  • Uw huisarts
  • De fysiotherapeuten en leefstijlcoaches: Gillian Bohan, Arie Holdijk, Marc de Jong
  • De diëtiste (Marielle Zuidgeest)
  • De buurtsportcoach (Sportief Zeist)
  • Lokale sport- en beweegaanbieders

Hoe werken GLI Programma's?

GLI Programma's werken door het combineren van verschillende interventies om u te helpen uw leefstijl te veranderen en uw gewicht te beheersen. Deze programma's omvatten dieet- en bewegingsadvies, gedragsverandering en ondersteuning bij andere factoren die uw leefstijl kunnen bevorderen, zoals slaap en ontspanning . Het dieetadvies kan bestaan uit het verminderen van calorieën en het verhogen van de inname van gezonde voedingsmiddelen. Het bewegingsadvies kan bestaan uit het verhogen van de fysieke activiteit en het verminderen van passief gedrag, zoals veel en regelmatig zitten. Gedragsverandering kan bestaan uit het aanleren van gezonde gewoonten en het verminderen van ongezonde gewoonten. Psychologische ondersteuning kan bestaan uit het omgaan met stress en emoties die kunnen leiden tot overeten. Door deze interventies te combineren, kunnen GLI-programma's u helpen uw doelen te bereiken en uw gezondheid te verbeteren op de lange termijn.

Wie komt in aanmerking voor GLI Programma's?

GLI Programma's zijn bedoeld voor mensen met obesitas of overgewicht die een verhoogd risico hebben op gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Om in aanmerking te komen voor een GLI-programma, moet u een BMI hebben van 30 of hoger, of een BMI van 25 of hoger met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een GLI-programma en samen met u bepalen welk programma het beste bij u past. U kunt ook contact opnemen met de praktijkondersteuner. De huisarts of praktijkondersteuner zullen inventariseren en met u samen bepalen of het GLI-programma geschikt voor u is. Is het GLI-programma voor u geschikt dan zal uw huisarts een verwijzing naar ons sturen. Wanneer wij de verwijzing binnen hebben dan zullen wij contact met u opnemen voor het maken van een afspraak voor de eerste intake.

Wat zijn de voordelen van GLI Programma's?

GLI Programma's bieden verschillende voordelen voor mensen met obesitas of overgewicht. Ten eerste kan het helpen bij het afvallen en het verbeteren van de BMI, wat op zijn beurt kan leiden tot een vermindering van gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast bieden GLI-programma's ook ondersteuning bij het aanpassen van de leefstijl, zoals het verbeteren van voeding en het verhogen van fysieke activiteit. Dit kan leiden tot een verbetering van de algehele gezondheid en welzijn. Tot slot bieden GLI-programma's ook een ondersteunend netwerk van professionals en medepatiënten, wat kan helpen bij het behouden van de gezonde levensstijl op de lange termijn.

Hoe kan ik me aanmelden voor een GLI Programma?

Als u geïnteresseerd bent in het deelnemen aan een GLI-programma, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Zij kunnen u doorverwijzen naar een GLI-programma dat geschikt is voor uw specifieke behoeften en doelen. Het is belangrijk om te weten dat GLI-programma's worden vergoed door zorgverzekeraars, dus het kan de moeite waard zijn om uw opties te verkennen en te zien of u in aanmerking komt voor deelname.